Четвер , 19 Вересень 2024
Home Вища Уряд відновив надання грантів для підтримки наукових досліджень
Вища

Уряд відновив надання грантів для підтримки наукових досліджень

Кабінет Міністрів, на своєму останньому засіданні, одноголосно схвалив проект Указу Президента України з приводу “Про внесення змін до деяких Указів Президента України, що стосуються щорічних грантів для молодих учених та докторів наук”. Основна мета цього Указу полягає в сприянні активній участі молодих дослідників у сфері науки та науково-технічної роботи за умов надання грантів.

Згідно з цим проектом, передбачається відновлення надання грантів 77 щорічних грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених та 20 щорічних грантів для здійснення наукових досліджень докторами наук. Ці гранти були вперше запроваджені у 2003 та 2009 роках відповідними Указами Президента України.

Зміст проекту полягає в тому, що починаючи з 2025 року будуть проведені конкурсні відбори, а з 2026 року будуть надані гранти Президента України молодим ученим та докторам наук для проведення наукових досліджень на підставі результатів таких конкурсів.

Хто буде проводити конкурс?

Національний фонд досліджень України буде відповідальним за адміністрування програми грантів. Фонд буде оголошувати конкурси на отримання грантів, оцінювати заявки та визначати переможців.

Для забезпечення проведення конкурсів наукових проектів та надання грантів буде відповідальний Національний фонд досліджень. Цей фонд забезпечить проведення конкурсів наукових проектів на отримання грантів згідно з встановленими ним правилами та їхню подальшу реалізацію за укладеними договорами.

До цього часу конкурси наукових проектів проводилися Державним фондом фундаментальних досліджень.

Це важливий крок для підтримки української науки, адже:

  • Стимулюватиме розвиток наукових досліджень в Україні: Гранти допоможуть вченим реалізувати свої дослідницькі проекти, отримати нові знання та зробити свій внесок у розвиток науки.
  • Підтримає молодих вчених: Гранти дадуть молодим вченим можливість розпочати свою наукову кар’єру та зробити перші кроки в науці.
  • Підвищить престиж української науки: Відновлення надання грантів свідчить про те, що держава цінує науку та прагне її розвивати.

Відновлення надання грантів – це важливий крок для підтримки української науки, яка зазнала значних втрат унаслідок економічної кризи та війни. Гранти допоможуть молодим вченим та докторам наук продовжувати свої дослідження та зробити свій внесок у розвиток України.

Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Articles

Безкоштовне навчання на медичних спеціальностях

Безкоштовне навчання вступників на медичних спеціальностях оплачуватиметься державою, а після здобуття освіти...

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Національний університет «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА; у простій мові — Могилянка) це заклад вищої освіти в Україні. Заснований 1632 року. Розміщується в корпусах...

Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

Одеський національний університет імені І. І. Мечникова – перший вищий навчальний заклад...

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – це сучасний і потужний навчально-науковий...